אף פעם לא משעמם בסייבר. כמעט בכל מסלול שתבחרו לצעוד בו בעולם אבטחת המידע, תצטרכו ללמוד ולהתעדכן בהתפתחויות מרתקות – מתקפות חדשות, פרשיות ריגול – כדי תמיד להיות צעד לפני התוקפים.
אם אתם מעוניינים לקחת חלק במקצוע הדינאמי הזה, ריכזנו מידע שידריך אותך על לגבי המסלולים השונים אליהם ניתן לפנות, הכישורים הדרושים והקורסים החיוניים שיעזרו לך להתחיל קריירה בתחום אבטחת סייבר.
אבטחת סייבר היא תחום רחב, הכולל תפקידים שונים כמו מנתח אבטחה, האקר אתי, מהנדס אבטחה, ארכיטקט אבטחה וקצין אבטחת מידע ראשי (CISO), בין היתר. לכל תפקיד יש דרישות מיומנות ספציפיות והוא מתמקד בהיבטים שונים של אבטחת סייבר, אך כולם מטרתם להגן על מערכות מידע ונתונים מפני איומים.
מנתח אבטחה: מנתחי אבטחה מנטרים ומגנים על מערכות המחשב והרשתות של ארגונים, מזהים איומים ומפתחים אסטרטגיות להילחם בהם. מיומנויות מפתח כוללות הבנה של רשתות, יכולת לזהות נקודות תורפה וידע של טכניקות להפחתת איומים.
האקר אתי/בודק חדירה: האקרים אתיים, הידועים גם כבודקי חדירה, משתמשים בכישוריהם כדי למצוא ולתקן פרצות אבטחה במערכות. הם בעצם חושבים כמו האקרים כדי למנוע האקרים. המיומנויות כוללות תכנות מתקדם, הבנת רשתות ומערכות ופתרון בעיות.
מהנדס אבטחה: מהנדסי אבטחה אחראים לתכנון ויישום פתרונות רשת מאובטחים להגנה מפני איומי סייבר מתקדמים. הכישורים הנדרשים הם הבנה עמוקה של רשתות, מיומנות בתכנות וידע של עקרונות האבטחה, התיאוריות וההתקפות העדכניות ביותר.
אדריכל אבטחה: אדריכלי אבטחה מתכננים מערכות מחשב ורשת מאובטחות. הם זקוקים להבנה עמוקה של רשתות, ידע נרחב במערכות מחשב, ויכולת לתכנן, לחקור ולתכנן ארכיטקטורות אבטחה חזקות.
מוביל אבטחת מידע (CISO): ה-CISO הוא מנהל בדרג בכיר האחראי על אבטחת המידע והמידע של הארגון. יחד עם ידע מעמיק באבטחת סייבר, תפקיד זה דורש מנהיגות חזקה, כישורי תכנון אסטרטגי ויכולות תקשורת.
מערך הסייבר הלאומי, הפועל תחת משרד ראש הממשלה, ומטרתו להבטיח את הגנת הסייבר על ארגונים בישראל הגדיר מקצועות סייבר ואת דרישות הסף שיש לעמוד בהן כדי להבטיח את הרמה המקצועית של העומדים בתחום. יש להבדיל בין מקצועות הסייבר לבין התפקידים שהם ממלאים בארגונים, שהם בעלי הגדרות שונות. אך כאשר ניגשים ללמודים בתחום, בהחלט כדאי להשוות את היכולות שתצברו אל מול הגדרות מקצועות הסייבר והאם תזכו לתעודת מקצוע בתחום.
נתאר בקצרה את המקצועות:
מיישם הגנת סייבר: זוהי היכולת הבסיס לכל מקצוע אחר בעולם הסייבר. אדם בעל ידע תיאורטי ויכולת Hands-On – האחראי על יישום הגנת הסייבר בארגון, כולל התקנה ניהול ותחזוקה של מוצרי הגנת סייבר, ניהול חשבונות והרשאות משתמשים, וזיהוי וטיפול ראשוני באירועי אבטחת מידע.
מוסמך מבדקי חדירה: אדם בעל ידע עדכני ויכולת מעשית גבוהה בנושאי איתור חולשות במערכי הגנת סייבר ובדיקות חדירּות (Testing Penetration)
מוסמך תחקור סייבר Specialist Forensics Cyber: אדם בעל ידע עדכני ויכולת מעשית גבוהה בנושאי תחקור אירועים (Forensics)
מוסמך מתודולוגיות הגנת סייבר Specialist Methodology Security Cyber: אדם בעל השכלה אקדמית וידע תיאורטי מקיף ומעמיק, האחראי על בניה אסטרטגית של מערכי סייבר, כולל שקלול היבטים של רגולציה וניהול סיכונים
מוסמך טכנולוגיות הגנת הסייבר Specialist Technology Security Cyber:
אדם בעל השכלה אקדמית וידע תיאורטי מקיף ומעמיק, האחראי על תכנון המערך הטכנולוגי הנדרש כדי לספק הגנת סייבר בארגון, כולל שילוב בין המערכות.
ללא קשר לדרך הספציפית שתבחר, כמה מיומנויות ותחומי ידע בסיסיים חיוניים לכל מקצועות אבטחת הסייבר. להלן המפתח:
מדעי המחשב בסיסיים: בסיס איתן במדעי המחשב הוא חובה. קורסי מבוא במדעי המחשב יספקו הבנה של אלגוריתמים, מבני נתונים ופיתוח תוכנה.
תכנות: תפקידי אבטחת סייבר רבים דורשים רמה מסוימת של ידע בתכנות. להתחיל בשפה רב-תכליתית כמו Python הוא רעיון טוב, מכיוון שהוא נמצא בשימוש נרחב באבטחת סייבר.
רשת: ההבנה כיצד מועברים נתונים בין מכשירים היא חיונית. קורסים ברשתות מחשבים ואבטחת רשתות מספקים בסיס זה.
מערכות הפעלה: חשובה הבנה חזקה של מערכות הפעלה שונות (כמו לינוקס, ווינדוס) וכיצד הן פועלות, מכיוון שהתקפות רבות מנצלות את הפגיעויות של מערכת ההפעלה.
קריפטוגרפיה: הבנת היסודות של קריפטוגרפיה, כיצד הנתונים מוצפנים ומפענחים, חיונית בתפקידי אבטחת סייבר רבים.
פריצה אתית: קורסי פריצה אתיים יכולים להיות בעלי ערך להבנת הלך הרוח והטקטיקות של התוקפים.
אישורי אבטחת סייבר: הסמכות כמו CompTIA Security+, Certified Ethical Hacker (CEH), ו-Certified Systems Security Professional (CISSP) מוערכים מאוד בתעשייה.
מיומנויות רכות: פתרון בעיות, חשיבה אנליטית, תשומת לב לפרטים וכישורי תקשורת טובים חיוניים גם הם בתחום זה.
סוג ההשכלה שתבחר באבטחת סייבר – בין אם זה תואר, תעודה או קורס – תלוי במידה רבה ביעדי הקריירה האישיים שלך, הזמן שעומד לרשותך ללימודים ורמת ההשכלה והניסיון הנוכחיים שלך. כל סוג של תכנית משרת מטרה שונה ומציע עומק משתנה של ידע והכרה בתחום.
תוֹאַר
תכנית לתואר, כגון תואר ראשון או שני באבטחת סייבר, מציעה לימוד מקיף ומעמיק של התחום. תוכניות אלה בדרך כלל לוקחות מספר שנים כדי להשלים ולכסות מגוון רחב של נושאים, החל מהיסודות של מדעי המחשב ואבטחת רשתות ועד לתחומים מיוחדים כמו פריצה אתית, פורנזיה דיגיטלית והצפנה.
תארים מוכרים לרוב ברחבי העולם ומועדפים בדרך כלל לתפקידים מתקדמים או ברמת ניהול רבים בתחום אבטחת הסייבר. הם מציעים בסיס תיאורטי מוצק ולעתים קרובות כוללים אלמנטים מעשיים, כגון פרויקטים או התמחות, כדי ליישם את הידע שנצבר. עם זאת, להמשיך לתואר הוא התחייבות כלכלית וזמן משמעותיים.
לימודי תעודת הנדסאי
תעודת הנדסאי באבטחת סייבר היא תכנית קצרה יותר, המושלמת לרוב תוך שלוש שנים, המספקת סקירה רחבה של התחום. היא מכסה תחומי מפתח כמו אבטחת רשת, אבטחת מידע, ולעתים כולל התמחויות כמו מדיניות אבטחת סייבר או תגובה לאירועים.
מסלול הנדסאי הוא לרוב יותר מעשי ופחות תיאורטי מאשר תארים. הם יכולים להיות אופציה טובה למי שרוצה להיכנס במהירות לתחום או לאנשי מקצוע שרוצים לשנות את הקריירה שלהם לכיוון אבטחת סייבר. בעוד שדיפלומה עשויה שלא להיות משקל זהה לתואר, מעסיקים רבים מעריכים את הכישורים המעשיים שדיפלומה מספקת.
קוּרס
קורסים באבטחת סייבר הם בדרך כלל צורת החינוך הקצרה והספציפית ביותר בתחום. הם יכולים לנוע בין מספר ימים למספר חודשים ובדרך כלל מתמקדים בנושא בודד בתוך אבטחת סייבר, כגון פריצה אתית, הכנה להסמכת אבטחת סייבר (כמו CompTIA Security+ או CISSP), או כלי או תוכנה ספציפיים לאבטחת סייבר.
קורסים יכולים להיות דרך מצוינת לרכוש מיומנות ספציפית או להתעדכן במגמות האחרונות בתחום אבטחת הסייבר. הם משמשים לעתים קרובות על ידי אנשי מקצוע שכבר נמצאים בתחום המחפשים לשפר מיומנות או להתמחות. עם זאת, קורסים עצמאיים עשויים שלא להיות מוכרים על ידי מעסיקים מסוימים באותו אופן כמו תואר או תעודה.
לסיכום, הבחירה הנכונה תלויה במטרות ובנסיבות האישיות שלך בקריירה. אתה יכול להתחיל עם קורס כדי להשיג ידע בסיסי ואז להמשיך לתעודה או תואר ככל שתתקדם בקריירה שלך. לחלופין, אם אתה בטוח לגבי המחויבות שלך לאבטחת סייבר, אתה יכול להתחיל ישירות עם תואר. ללא קשר למסלול שבו תבחר, זכרו שלמידה מתמשכת היא היבט מרכזי בכל קריירה בתחום אבטחת סייבר.
HackerU
קורס סייבר ואבטחת מידע Ethical Hacking
תקופה:
לימודי בוקר – 3 פעמים בשבוע למשך כ-7 חודשים
לימודי ערב – פעמיים בשבוע למשך כ-13 חודשים
התוכנית תצייד אתכם בכלים מעשיים בתחום ההאקינג, SIEM-SOC, בשילוב תקיפה והגנה של כלל התשתיות והפלטפורמות הקיימות כיום, תוך שימוש בין היתרבטכנולוגיית Artificial Intelligence המתקדמת בעולם.
נקודות מעניינות:
ג'ון ברייס
קורס מגן סייבר אבטחת מידע והגנה על רשתות ארגוניות
מגן סייבר בג'ון ברייס עשיר בתכנים ושם דגש על טכניקות שניתן לממש על מנת לגשר על איומי סייבר שונים. בתום הקורס יחזיקו הבוגרים בכל הידע הנדרש בכדי לעמוד בהצלחה בבחינת הסמכה : CompTIA Cybersecurity Analyst (CySA+)
משך הקורס: 640 שעות
לימודי בוקר פעמיים בשבוע / לימודי ערב פעמיים בשבוע בשילוב ימי ו'
למי מיועד: מיועד למועמדים המבקשים להשתלב בצוותי SOC ולהתמקצע בעולמות ההגנה כגון פורנזיקה וחקירת אירועי סייבר.
נקודות מעניינות:
– מסלול מגן הסייבר מתקיים בפורמט של קורס מעשי ופרויקטאלי, בו המשתתפים חווים התמודדות אמיתית עם האתגרים הטכניים השונים עמם יאלצו להתמודד לכשיחפשו עבודה בתעשייה.
– לימוד יכולות ניהול חקירות פורנזיקה
טכניון (ביה"ס ללימודי המשך)
מיישם הגנה והתקפת סייבר
קורס טכנולוגי מקיף ואינטנסיבי כולל הכנה מעשית נרחבת לעולמות הליבה של טכנולוגיות המידע – שהן הצעד הראשון לקריירה בסייבר. תכנית הלימודים היא הפרקטית ביותר בשוק ומותאמת לדרישות של החברות והארגונים בתעשייה, על מנת לתת לבוגרים יתרון גדול בקבלה לעבודה.
הידע הנרכש בקורס מאפשר למשתתפיו לגשת להסמכות מקצועיות של גופים בינלאומיים מובילים, כגון: CCSA של חברת צ'ק פוינט, CCNA,, Azure Fundamentals ועוד
למי מיועד: הקורס מיועד למבקשים להיכנס לעולם מקצועות הסייבר אך חסרים את רקע הנדרש בתחומי הליבה הטכנולוגיים הנדרשים לשם כך.
משך התוכנית:
פעמיים בשבוע בשעות אחה"צ במתכונת Online Live בהיקף של 450 שעות אקדמיות
נקודת מרכזיות: