Connect with us

מתקפות סייבר

"על ההורים לחזור להיות הורים כי האתגרים רק גדלים"

פורסם

ב-

"ילדים מתחת לגיל 10 נכנסים לפייסבוק במיומנות מופלאה אבל לא מבינים שום דבר בחוכמת חיים ולכן, כמו שמתייחסים לזהירות בדרכים בבתי הספר, כך צריך להטמיע זהירות ברשת. על ההורים לחזור להיות הורים ולקחת את הסמכות על הילדים גם כמורים וגם כהורים", אמר היום ד"ר יאיר עמיחי המבורגר, מנהל המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט (CIP) במרכז הבינתחומי הרצליה.

ד"ר המבורגר דיבר בכנס "העצמה דיגיטלית: מושגים ישנים – משמעויות חדשות", שנערך היום במרכז הבינתחומי הרלציה, ואמר, "לילד מופנם סיכונים גבוהים יותר להיות קורבן להתעללות ברשת כי הוא נואש לעולם חברתי ויש מי שמנצל זאת לרעה". לדבריו, האינטרנט הוא מלכודת דבש עבור ילדים מופנמים, הם משקיעים יותר מהמוחצנים בבניית הפרופיל בפייסבוק ומשום שהם מוצאים ברשת מגרש נעים הם ננעלים שם רוב הזמן וחושבים שזה הפיתרון לבדידות שלהם. 

"הפייסבוק יכול להעצים אבל גם לרסק ילד. תכתובות קשות בפייסבוק מביאות לתוצאות טרגיות עבור הילדים", אומרת ד"ר מירן בוניאל-נסים מאוניברסיטת חיפה. "ילדים יכולים להפוך לפחות רגישים, בעת שהם עושים לייק על קללה כי הם לא רואים את העיניים הבוכיות של אותו ילד מדובר. המחיר הוא התמכרות- ילדים יודעים להגדיר מה זה חברות, אבל פייסבוק זה יותר מזה, זה כמו אוויר- לפי עדויות זה ממכר את הילדים!", אמרה ד"ר בוניאל-נסים. 

"ילדים סבורים שבפייסבוק אין בכלל סכנות ובגלל שהם מתקשרים רק עם חברים הם מוגנים ובטוחים", אמרה בוניאל-נסים והציגה מחקרים מהם עולה, כי לפרופיל ממוצע בגיל 13 יש כ-200 חברים, כשבעצם מדובר בחברים של חברים ומישהו שראיתי פעם, והם מן הסתם לא באמת מכירים את כולם.

ד"ר נעם למלשטריך לטר, דיקאן ומייסד בית ספר סמי עופר לתקשורת, המרכז הבינתחומי הרצליה: "רשת הפייסבוק אינה יכולה להעצים אדם אלא עם בליווי פעילות חברתית במציאות. בעבר אמרו שביום שהאדם יוכל להביע את עצמו בצורה דיגיטאלית ולא באופן ישיר פנים מול פנים אז הוא יהפוך לדיכאוני, והיום זו אכן שאלה".

Advertisement

ד"ר אבנר כספי מהאוניברסיטה הפתוחה התריע על הסיכון לדיכאון שנוצר ברשת החברתית. לדבריו, הפייסבוק יוצר השוואה של עצמי מול חברים ומשום שהנטייה היא לא לחשוף חוויות שליליות, חשיפת החיים "הנהדרים" של אחרים מובילה לדיכאון.

לדברי פרופ' יורם עשת, האוניברסיטה הפתוחה "בזכות הטכנולוגיה אנו מרגישים ביחד כל הזמן, אך בפועל ההיפך הוא הנכון הטכנולוגיה מבודדת את עולמנו". עשת סיפר על מחקר שערך בקרב 400 בני נוער בגילאים 12-16 מאזור חיפה, בו הם התבקשו לדרג חמישה מחבריהם בסולם למדידת חברות ולאחר מכן לדרג את החברים מהטוב ביותר ומטה ומה הם עושים איתו, ולדבריו, "הממצאים היו שהחברות המקוונת כבר כאן! ל-35% מהמשתתפים היה לפחות חבר אחד וירטואלי, החברות המקוונת אינה נחלתם של 'אשפי המחשב' בלבד והחברות המקוונת מצויה בשכבות חברתיות רבות, אולם, כאשר יש חבר אינטרנטי הוא מדורג הנמוך ביותר מאשר אלו החברים פנים מול פנים."