ילדים ברשת
חזיר, בוגד: קמפיין לשבוע הבטיחות באינטרנט
בני נוער התבקשו להקריא תגובות פוגעניות ומרושעות שנכתבו על ידי מבוגרים. ראו מה קרה כשהכניסו לפתע לחדר את אחיהם ואחיותיהם הקטנים…
"בחורה דוחה"; "שמן מכוער"; "יותר גרוע מהיטלר" – את הטוקבקים הארסיים הללו מקריאים בני נוער לעיני המצלמה בפנים חתומות בקמפיין חדש של איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר), לרגל שבוע האינטרנט הבטוח. הקמפיין מוצג היום (שלישי) בדיון של ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת.
בסרטון, בני הנוער מופתעים לגלות שהקללות והנאצות שהם מקריאים נכתבו על ידי מבוגרים. כאשר בשלב הבא נכנסים לחדר אחיהם הצעירים יותר, בני הנוער הנבוכים מסרבים להמשיך ולהקריא את התגובות המרושעות בנוכחותם.
"לא הוגן לצפות מילד או מתבגר להימנע משפה בוטה ואלימות מילולית כשהשיח סביבו בריוני ופוגעני", אמר מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, עו"ד יורם הכהן. "השיח האלים, חוסר הסבלנות וחוסר הסובלנות אינם נחלת הרשת בלבד והילדים שלנו לומדים מאתנו איך להתנהג ולהתבטא.. ילד שרואה את הוריו, או מבוגרים אחרים, מתבטאים בבוטות בטוקבק, פוסט או הודעה בווטסאפ, מול המורה, מול הרופא, מול הורה או חבר אחר, יאמץ ככל הנראה את אותה התנהגות".
מניתוח הפניות המגיעות למרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט, עולה כי כ-65% מהפניות עוסקות בתוכן פוגעני לסוגיו השונים, החל מאלימות מילולית, עבור דרך לשון הרע ובריונות וכלה בהפצת תוכן מיני.
במחקר שנעשה ע"י קרן ברל בצנלסון נמצא כי 70% מהקללות והנאצות נכתבו על ידי מבוגרים. מחקרים אחרים מראים כי אחוזי הפגיעה גבוהים בהרבה מאחוזי הדיווח ואחוז גבוה מהנפגעים בכל הגילאים אינם מדווחים כלל על פגיעות ברשת.
פרופ׳ קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט ופרופ' חבר במרכז הבינתחומי בהרצליה אמרה: "אלימות מילולית עלולה להתפתח במהירות גם לאלימות פיזית. שתיהן, מסוכנות לחברה. הדרך להילחם באלימות היא על ידי דוגמה אישית ועל ידי חינוך. כולנו – מבוגרים, אנשי ציבור, אנשי חינוך, הורים ואחים ואחיות בוגרים, חייבים לחולל את השינוי".
אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח באיגוד הוסיפה: "יחד ניתן יהיה לשנות את השיח והאווירה במרחב המקוון – וגם מחוץ לו. הסרטון הנו כלי נוסף שבעזרתו אנו מבקשים להגביר את המודעות בקרב הציבור וקוראים לכל המבוגרים ומשמשי הדוגמא להצטרף אלינו לקריאה הזו וליישם אותה בחיי היום-יום".