Connect with us

לימודי סייבר וידע

מרכז מחקר לקריפטוגרפיה יישומית ולאבטחת סייבר נחנך בבר- אילן

פורסם

ב-

מרכז סייבר קריפטוגרפיה

מרכז המחקר לקריפטוגרפיה יישומית ואבטחת הסייבר נחנך באוניברסיטת בר אילן. המרכז הוא חלק מתוכנית לאומית להקמת מרכזי מחקר אקדמיים בתחום הגנת הסייבר שיזם מטה הסייבר הלאומי והוא גם מממן חלק מתקציבו של מרכז המחקר.

מרכז המחקר יהיה גורם מוביל ברמה העולמית במחקר אקדמי בתחום הגנת הסייבר, יערוך מחקרים ויעסוק בחינוך הדור הבא של חוקרים שיעמדו בחזית העולמית של המחקר בתחום. המרכז יתמוך בתעשייה ובגופי ממשלה כמקור ידע ויעודד שיתופי פעולה עם גופי אקדמיה, תעשייה וממשל בשאלות מעשיות העומדות בחזית מחקר הגנת סייבר.

ד"ר מוטי גבע, מנהל המחקר במרכז המחקר לקריפטוגרפיה יישומית ואבטחת הסייבר באוניברסיטת בר-אילן אמר "מרכז המחקר בבר אילן הוא מרכז ייחודי בגישתו, במטרותיו ובאסטרטגיית הפעולה. המרכז רואה לפניו יעד, לגדל דור של חוקרי סייבר במדינת ישראל שיעמדו בחזית המחקר העולמית. כמו כן, המרכז רואה ערך בבניית מרכז מצטיין שיהווה מקור לידע לממשלה ולתעשייה. המרכז בבר אילן מתמקד בביצוע מחקר חדשני ופורץ דרך בתחומים הטכנולוגיים תוך מינוף חוזקות הקיימות בתחומים אלה באוניברסיטה ובתוכם: חישוב בטוח וקריפטוגרפיה יישומית, בינה מלאכותית ולמידת מכונה, ותחומים שונים בהגנה על חומרה והנדסה. המרכז מעודד שיתופי פעולה עם גופי תעשייה וממשלה היכולים להוביל למחקר אקדמי פורץ דרך בתחומי הגנת הסייבר, כמו גם קידום ופיתוח הידע בתחום."

פרופ' אריה צבן סגן הנשיא למחקר באוניברסיטת בר- אילן אמר "נדמה לי שאנחנו המרכז הראשון שהוציא משהו אפליקטיבי שהוא מתחבר למשהו מאוד יישומי וזה אימפקט חשוב שהמרכז הזה יכול לתת למען האזרחים. המרכז מעסיק את החוקרים הטובים ביותר תוך שיתוף פעולה פורה וגמישות מחשבתית עם מנהלת הסייבר ואני מאמין שנצליח ליצור עוד הרבה מיזמים שיצליחו להשפיע באופן משמעותי למען אזרחי ישראל ולמען שאר העולם ".

"אנו עדים מדי יום לדיווחים אודות התקפות סייבר על חברות מסחריות ובנקים הגורמות לאובדן כספי גדול". פרופ' לינדל הוסיף "תעשיית הסייבר במדינת ישראל היא מהמובילות בעולם. מאידך, המחקר האקדמי בתחום הסייבר בארץ רק עכשיו מתחיל לצבור תאוצה. התוקפים במרחב הסייבר הם מקצועיים ומתוחכמים, אבל בצד המגן, קיים מחסור גדול של כוח אדם מיומן ובעל הידע הנדרש להתמודדות עם תוקפים אלו. במטרה לגשר על הפערים וכדי להוביל את ישראל להיות מעצמה בינלאומית במחקר אקדמי בתחום הסייבר, אנו שמחים להיות חלק ממאמץ לאומי זה, ולהפוך את מרכז המחקר בבר-אילן להיות מוקד מחקר מוביל ברמה הבינלאומית בנושאי קריפטוגרפיה יישומית ואבטחת הסייבר".

Advertisement

פרופ' בני פנקס, המנהל המדעי של מרכז המחקר לאבטחת סייבר באוניברסיטת בר אילן אמר "מטרת המרכז היא לחבר בין בעיות בוערות בתחום הגנת הסייבר ובין חוקרים מתחומי ידע רבים, אשר אינם עוסקים דווקא בתחום הזה, במיוחד מתחומי הקריפטוגרפיה, למידת מכונה ובינה מלאכותית, חומרת מחשבים, ותחומים אחרים במדעי המחשב". פרופ' פנקס הוסיף "המרכז יתרגם בעיות מעשיות בתחום הסייבר לשאלות מחקריות המתאימות למחקר אקדמי".
פרופ' חובב שחם מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו השווה את מצב אבטחת המחשבים היום ל "עולם רדוף שדים" (כשם ספרו הידוע של קרל סייגן על חשיבות המדע), בו מחשבים ומכונות מתנהגים בצורה בלתי צפויה ומפחידה שאנו איננו מבינים. מטרת המחקר באבטחת מחשבים היא להוות "נר בחשיכה" (שוב, ציטוט של קרל סייגן על חשיבות המדע), להסביר תופעות אלו ולתקן אותן. פרופ' שחם תיאר בהרצאתו התקפות שקבוצת המחקר שלו ביצעה כנגד מכונות הצבעה אוטומטיות (הנפוצות בארה"ב) בהן קל לשנות את תוצאות הבחירות, התקפות המאפשרות להכניס חומרים אסורים וחומרי נפץ דרך סורקי גוף המשמשים בשדות תעופה, התקפות המאפשרות להשתלט מרחוק על מכוניות, וזיהוי של דלתות נסתרות אשר קיימות בראוטרים (נתבים) מהנפוצים ברשת, ואשר מאפשרות לגופים נסתרים האזנה לכל התקשורת המוצפנת העוברת דרך אותם נתיבים.

צלם: חן דמרי.

בתמונה: פרופ' אריה צבן- סגן נשיא למחקר , פרופ' מרים פאוסט,- רקטור האוניברסיטה  הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ- נשיא האוניברסיטה, ד"ר אביתר מתניה, ,פרופ' יהודה לינדל , פרופ' בני  פנקס  ד"ר מוטי גבע  ופרופ' חובב שחם