אבטחת מידע ארגונית
75% מאמינים שביכולתם למנוע התקפות על הרשת שלהם
סקר אופק איומי הסייבר השנתי העשירי של סייברארק מעלה כי רמת הביטחון של מנהלי IT בארגונים נמצאת במגמת עליה. אך בעוד רמת הביטחון עולה, בפועל עדיין קיימות נקודות תורפה רבות שאינן מטופלות כראוי.
82% מהמשיבים מאמינים שחל שיפור ביכולת ההתמודדות של ענף אבטחת המידע עם התקפות סייבר, ורק 17% מכלל הנשאלים מאמינים שתחום אבטחת המידע נמצא בפיגור מאחורי התוקפים. הישראלים שענו על הסקר קצת פחות בטוחים, כש-38% מהם סבורים שאבטחת המידע בפיגור אחרי התוקפים, יותר מפי 2 מהממוצע הגלובלי.
שלושה מכל ארבעה מקבלי החלטות בתחום ה-IT מאמינים כיום שביכולתם למנוע התקפות שיחדרו לרשת הפנימית שלהם – עלייה בהשוואה ל-44% ב-2015. אך בעוד נדמה כי היכולת להתמודד השתפרה, בפועל לדעת 36% מהמשיבים, תוקפי סייבר נמצאים ברשתות שלהם באותה עת, או שחדרו אליה במהלך 12 החודשים הקודמים. בקרב משיבים ישראלים הנתון הוא 46%. יותר מכך, 46% אחוזים ציינו שהארגון שלהם נפל קורבן למתקפות כופר במהלך השנתיים האחרונות. לעומתם, מבין המשיבים הישראלים, רק 28% חשבו כך.
הביטחון גם בא לידי ביטוי בנתון כי 79% מהמשיבים ציינו שהארגונים שלהם הפיקו לקחים מהתקפות הסייבר הגדולות, ונקטו צעדים נדרשים לשיפור האבטחה. ובמקביל, 67% מאמינים כיום שהמנכ"ל / הדירקטוריון שלהם מובילים נכון את נושא אבטחת הסייבר (עלייה בהשוואה ל-57% ב-2015).
הפעולות העיקריות שננקטו בעקבות המודעות הזו הן גידול ביישום פתרונות לאיתור קוד זדוני (25%), אבטחת נקודות קצה (24%) ואנליטיקה בתחום האבטחה (16%).
אך תחום אחד בו עדיין קיימת חולשה בהגנה הוא בניהול הרשאות. 40% מהארגונים עדיין שומרים סיסמאות לחשבונות פריבילגיים וסיסמאות admin במסמכי וורד או בגיליונות אקסל, ו-28% משתמשים בשרתים משותפים או בזיכרונות USB. נקודת תורפה נוספת היא השימוש בענן. 57% המאחסנים מידע בענן אינם בטוחים לחלוטין בקשר ליכולת של ספק שירותי הענן להגן על המידע שלהם.
מה רואים באופק?
לאור התקפות סייבר הנמשכות כנגד מוסדות מבוססים כגון: ממשלות, שירותים חיוניים (כמו ספקי אנרגיה ומים) והמערכת הפיננסית, המשתתפים זיהו את סוגי מתקפות הסייבר או הטקטיקות שרלוונטים ביותר לארגונים שלהם. בנוסף, הם ציינו מה הוא לדעתם האיום הכללי החמור ביותר שיכול להתרחש בטווח המידי.המשיבים דירגו את הרשימה הבאה של סוגי ההתקפות או הטקטיקות הנחשבות למדאיגות ביותר עבור הארגונים שלהם במהלך 12 החודשים הקרובים:
התקפות מניעת שירות נרחבות (DDoS) (19%)
התקפות התחזות 14%
התקפות כופר (13%)
ניצול חשבונות פריבילגיים (12%)
חדירת ההגנה ההיקפית של הארגון (12%).
המשיבים הישראלים, בהבדל גדול מכל מדינה אחרת בסקר, מודאגים לגבי מתקפה על החשבונות הפריבילגיים של הארגון שלהם – 30% מהישראלים לעומת הממוצע הגלובלי של 12%.
מהו האיום הגדול ביותר?
משתתפי הסקר רואים בהתקפות על מערכות פיננסיות, לרבות שיבוש פעילות שוקי ההון בעולם (58%) כאיום הכללי המסוכן ביותר, ולאחר מכן התקפות שיגרמו נזק משמעותי לאספקת החשמל (55%) וכאלו שיפגעו בשירותים אזרחיים כמו שירותי בריאות ובתי חולים (51%). לעומת זאת, המשתתפים הישראלים רואים במקום הראשון תרחיש של מתקפה על שירותי בריאות (68%) ובמקום השני על מערכות פיננסיות. הבדל נוסף בהקשר למשתתפים הישראלים, היה בתשובה לשאלה: איזה סוג מתקפה לדעתם, הציבור בארצם לא לוקח בחשבון. באופן בולט, רק 6% מהמשיבים הישראלים סבורים שהציבור בארץ לא לוקח בחשבון מתקפה משולבת סייבר ומתקפה פיסית מצד ארגון טרור, בעיקר בארועים גדולים. זאת לעומת ממוצע של 14% (מעל פי 2) בממוצע הגלובלי.
האם רגולציה משפיעה על אבטחת המידע?
הסקר מצא תמונת מצב עולמית מגוונת בהיבט המוכנות להידוק פיקוח הרגולציה והשפעה של תוכניות אבטחת סייבר ואחריות תאגידית:
- בעוד ש-70% מהמשיבים ברחבי העולם מסכימים שהאיום מתביעות משפטיות וקנסות משפיע על דרג המנהלים/דירקטוריון שמעורב בקבלת ההחלטות בנושאי אבטחת מידע, הרי ש-22% מהמשיבים אינם משקללים קנסות רגולציה ועלויות משפטיות (%19) בעלות ההתקפה.
- המשיבים מכל העולם מודאגים במיוחד מאובדן נתוני לקוחות (68%) כתוצאה מהתקפת סייבר, ולאחר מכן מאובדן מידע פיננסי (52%), אמון הלקוחות (35%), מוניטין (33%) והיכולת לפעול (32%).
- 69% מהמשיבים ציינו שהעדיפות הגבוהה ביותר שלהם בעת פריצה למערכת שלהם או התקפת סייבר היא לעצור את הפריצה או להסיר את הקוד התוקף, ורק לאחר מכן איתור מקור החדירה (53%). הרבה פחות משיבים ציינו נושא של עדכון הדירקטוריון או המנכ"ל (26%), עדכון כלל צוות העובדים (25%) ועדכון לקוחות (18%).
"ממצאי הסקר השנה ממחישים שהמודעות המוגברת לנושא אבטחת הסייבר לא בהכרח באה לידי ביטוי ברמת אבטחה גבוהה בהתאם. ארגונים מחבלים בפעילות שלהם עצמם בכך שאינם מיישמים נהלי אבטחה מומלצים וידועים סביב נקודות תורפה פוטנציאליות הקשורות לחשבונות פריבילגיים, גישה לרשת הפנימית מצד ספקים חיצוניים ונתונים המאוחסנים בענן," אמר ג'ון וורול, סמנכ"ל השיווק של CyberArk. "הגבול בין מוכנות לשאננות דק מאוד. רוב התקפות הסייבר מכוונות לפגמים בנוהלי האבטחה. אסור לארגונים להתעלם מתמונת האבטחה הכוללת ולהתמקד אך ורק בהתגוננות כנגד האיום הספציפי התורן."