Connect with us

רגולציה והומלנד סקיוריטי

ח"כ מרגלית: "כל חברה טכנולוגית שתגיע לבאר שבע תקבל הטבת מימון משכורות של 40%"

פורסם

ב-

"רק בסוף השבוע שעבר היינו עדים למשבר בשיחות הגרעין בין חמש המעצמות לאירן שהסתיימו בדיוק כשהחלו לגעת בסוגיית העשרת הצנטריפוגות באירן. לצד מאבק שוטף זה, אנו צריכים להתגונן בתחום הסייבר שהיא הזירה החדשה מול אירן", כך אמר  שר המודיעין ד"ר יובל שטייניץ בכנס CYBER NIGHT- Body of knowledge, שנערך  ב-SCE – המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון בבאר שבע. לדבריו, הזירה הבאה סביב אירן, לצד פירוק תשתית הגרעין, היא זירת הסייבר. "סוגיית הסייבר הופכת להיות סוגיה מרכזית במלחמות המודיעין. אנו עדים לראות כי יותר ויותר משאבים של מודיעין ושל מערכת הביטחון מופנים ללוחמת סייבר. אין לנו ספק כי זו מסתמנת כזירה מאד מרכזית הן לפעילות מודיעין והן לפעילות מניעה".

לוחמת הסייבר בזירה הביטחונית נדונה גם בפאנל של בכירי מערכת הביטחון. כשנשאלו המשתתפים בפאנל האם בעתיד הקרוב נראה כיצד איום סייבר יוביל לפעולה נגדית צבאית אמתית. עוזי ארד, לשעבר היועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה וראש המל"ל, הדגיש כי הסייבר אינו נחלת כוחות הביטחון בלבד שכן אין תחום אזרחי שלא משתמש מסייבר להגנה על המערכות שלו. "דמיינו מה היה קורה אם סיסמאות חשבון הבנק שלנו או הסלולר היו נפרצים. אנו חיים בעולם דיגיטלי, הכלכלה נשענת על סייבר ותחום זה יהווה מנוע כלכלי אדיר לפיתוח המגזר האזרחי".

 סגן ניצב מאיר חיון ראש אגף הסייבר במשטרה התייחס לפן הפלילי והוסיף כי הפופולריות של המטבעות הווירטואליים פותחת ענף פשע חדש שכוחות המשטרה ברחבי העולם לומדים כיצד להתמודד עמו: "היום לא צריך ללכת רק עם אקדח כדי לשדוד בנק, אפשר לשבת בבית ולעשות זאת דרך מחשב".

הכנס נפתח במעמד פתיחת המסחר בבורסה של תל אביב בנוכחות יוסי ביינארט, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, יובל שטייניץ שר המודיעין, ח"כ אראל מרגלית יו"ר שדולת הסייבר בכנסת ופרופ' יהודה חדד נשיא המכללה. ביינארט אמר: "הבורסה בתל אביב גאה להגיע לבאר שבע, בירת הסייבר של ישראל. ההתפתחות האדירה של העיר הובילה להקמה של מרכזי מצוינות בנושא סייבר בפרט, והיי-טק בכלל – הבאת התעשייה המתקדמת לנגב היא המפתח לפיתוח הפריפריה בישראל. סייבר הוא אחד התחומים הצומחים בעולם, ככזה אנו מאמינים שחברות ישראליות רבות יקומו על בסיס הידע שנלמד במוסדות האקדמיים כמו סמי שמעון ויהפכו לחלק בלתי נפרד מהבורסה לניירות ערך בתל אביב".

 פרופסור יהודה חדד, נשיא SCE  המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון אמר: "אנו גאים לארח את כנס הסייבר השנתי בבאר שבע. אנו במכללת SCE  זיהינו את תחום הסייבר כאחד התחומים החשובים בתחום ההנדסה וככזה אנו משקיעים משאבים אדירים להכשיר את דור העתיד של המהנדסים בישראל להתמודד עם איום זה. פתחנו גם מעבדות ייעודיות ללימוד לוחמת סייבר וכבר עתה מאות מהסטודנטים במכללה מתמחים בתחום מתקדם זה ונערכים להגנה על תשתיות ישראל באמצעות ידע זה".

Advertisement

אחד האספקטים הייחודיים בדיון הביטחוני היה הפן המשפטי הלוקה בקביעת חקיקה ואכיפה בתחום הסייבר. אסנת דוידסון, היועצת המשפטית של אמ"ן שנחשפה לראשונה בכנס, והדמות הציבורית הרביעית מאמ"ן לה יש רשות להיחשף, אמרה: "כמשפטנים, אנו לומדים לדבר בשפה חדשה, שהיא שפת הסייבר. בגלל שההיבט המשפטי בתחום הסייבר לא מוסדר בחקיקה, ליועצים המשפטיים יש תפקיד חשוב בהקמת משפט הסייבר. עם זאת, כנראה שלא נראה אמנות פורצות דרך בתקופה הקרובה. בגלל שהתחום לא מוסדר ההתפתחות תהיה עקב בצד אגודל. אני רוצה לתת דוגמה מהפרקטיקה האישית שלי. פעמים רבות יצא לי להתלוות בפקודת סדרי השלטון והמשפט מ-1948 שבו סעיף 18 קובע כי הצבא יכול לבצע את כל הפעילויות למען הגנת מדינת ישראל ובהם גם נושא הסייבר."

ד"ר יובל שטייניץ, התייחס לפיתוח הנגב על ידי עידוד חברות להגיע לדרום באמצעות הקלות ועידוד השקעות. "נתנו לפריפריה מדיניות ברורה של תמריצים ועידוד מעבר של תעשיות מתקדמות ממרכז הארץ לנגב. הדבר בא לביטוי בחוק עידוד השקעות הון, מס מופחת לחברות הייטק בפריפריה ותמריצים אחרים כדי לעודד את התעשייה שהתמקדה בדרך כלל בין רחובות לחיפה. כשאנו רואים היום את התפתחות התעשיות המתקדמות בבאר שבע בכלל והסייבר בפרט, בקשר ישיר עם מכלת סמי שמעון ומוסדות אחרים – אנו רואים את הנגב מתפתח בצעדי ענק. הפוטנציאל העצום באוכלוסיית הנגב סוף סוף מתחיל לבוא לידי ביטוי".

שטייניץ שבעברו הלא רחוק לימד בחוג לפילוסופיה, פגש את אראל מרגלית חברו לספסל הלימודים וגם לספסל הכנסת, שטייניץ הציע ליהודה חדד להכניס את לימודי הפילוסופיה לאקדמית סמי שמעון. חדד התלוצץ והציע לו לבוא ללמד במכללה אך שטייניץ פטר אותו ואמר "אחרי 15 שנה בכנסת אני מרגיש קצת חלוד כדי ללמד".

ח"כ  ד"ר אראל מרגלית, יו"ר שדולת הסייבר בכנסת: "הכלכלה הישראלית בנויה משתי כלכלות, שליש מאזרחי ישראל המרוכזים במרכז הארץ נהנים מהצמיחה והשגשוג והיתר מאזרחי המדינה נשארים מאחור: בדרום, בצפון, במגזר הערבי והחרדי ושם נמצאים חלקים לא מבוטלים מהכישרונות. הגיע הזמן לקפיצת מדרגה ושעוד אוכלוסיות יצטרפו לצמיחה, זה המנוע שיכול

לעשות את השינוי בחברה ובכלכלה.  לבאר שבע ישנה הזדמנות יוצאת דופן היות והבעיה של העולם (הסייבר) היא ההזדמנות הכלכלית של העיר. אם אנחנו רוצים שבאר שבע תהיה מרכז מצוינות משמעותי שיקרין גם לעולם כולו, אנו חייבים לייצר מהלך גדול הכולל חקיקה ותוכנית תמריצים, כך שכל חברה טכנולוגית שתגיע לבאר שבע, תקבל כהטבה מימון של 40% ממשכורות העובדים למשך 4 שנים. כך שנוכל לייצר 5,000 מקומות עבודה טכנולוגיים בדרום ומהלך זה יוביל לעוד 15-20 אלף עובדים בעסקים קטנים ובינוניים שיהיו חלק מהכלכלה החדשה בעיר, ובאר שבע תצמח כמרכז מצוינות טכנולוגי ותרבותי חדש ומוביל בישראל".

Advertisement

 הכנס נחתם במשחק הסייבר הגדול בישראל שבו השתתפו למעלה מ-300 בני נוער, חיילים וסטודנטים והתגייסו לשמור על תשתיות החשמל והמים של ישראל וענו על אתגרים טכנולוגיים שניסחו מיטב מומחי הסייבר בישראל.

בתמונה (צלם נמרוד סונדרס): פתיחת המסחר בבורסה שנערכה בכנס. מימין לשמאל: ח"כ אראל מרגלית,  יוסי ביינארט, מנכל הבורסה לניירות ערך, שר המודיעין, יובל שטייניץ, גדי תירוש שותף בקרן ההון סיכון JVP, פרופ' יהודה חדד, נשיא המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

Continue Reading